Az immunitás és az immunrendszer védelme

Az immunitás és az immunrendszer védelme

Az immunitás, tehát a szervezet ellenálló képessége azt jelenti, hogy a testünk fel van készülve a kedvezőtlen külső körülményekre, amelyeket a vírusok és egyéb kórokozók jelentenek, és amelyek támadásának tulajdonképpen folyamatosan ki vagyunk téve.  Ha immunrendszerünk megfelelően működik, minden jól alakul. A modern életforma azonban a krónikus stressznek, a toxikus környezetnek és a globális világ egyéb hatásainak köszönhetően új kihívások elé állítja szervezetünket, hiszen az utazásoknak vagy az áru gyors szállításának köszönhetően erősen fertőző kórokozók juthatnak egyenesen az otthonunkba. A Naturhouse-nál megtanítjuk hogyan kezelje ezt a problémát!


Nélkülözhetetlen aranyszabályok, jó tanácsok


Mindennek az alapja értelemszerűen az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amely csupa színes gyümölcsből és zöldségből áll. Hogyan is kezdjen neki? Nem olyan nehéz, kezdje a reggelivel. A wales-i Cardiffi Egyetem kutatásai alapján, azok az emberek, akik folyamatosan kihagyják a reggelit, sokkal könnyebben esnek áldozatául a téli megbetegedéseknek, mint amilyen a közönséges megfázás is. Amennyiben a reggelivel nem szakítja meg az éjszakai koplalását, úgy a cukorszintje nagymértékben leeshet, míg a stresszhormonként ismert kortizol szintje megnövekszik a nap folyamán. Erősebb lesz az édességek iránti vágy, a szorongás érzése, és mindezek bekapcsolják a szervezet menekülő vagy támadó programját, amely csökkenti az ellenálló képességet.


A C vitamin és egyéb csodás nyomelemek


Több olyan tápanyag van, amelyek az immunitást segítik. A jól működő immunrendszer alapja természetesen a megfelelő mennyiségű C vitamin. Még, hogy ha úgy is gondoljuk, hogy a napi fogyasztásunkkal megfelelő mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az üzletekben kapható gyümölcsök és zöldségek gyakran idő előtt kerülnek leszedésre és hosszú ideig tárolják, valamint nagy távolságra szállítják őket. Ezek mind közrejátszanak abban, hogy a tápanyagtartalmuk radikálisan csökken. Ilyenkor segítenek az étrend-kiegészítők. Nem csak a C vitamin. Az immunrendszer harcképességéhez kulcsfontosságú nyomelem a cink. Hiánya esetén jelentősen csökken az immunrendszer T-sejtjeinek aktivitása, amelyek tulajdonképpen a katonaságát képeznék. A rákfélék, kagylók, osztriga, marhahús, csicseriborsó, len- és tökmag, bab, spenót, a főtt leveles zöldségek, tahini paszta, miszó, kakaó, kesudió, mind gazdag forrásai a cinknek.


Fontos azonban még a szelén, a magnézium és a D vitamin is. Igen, pontosan, tiszta levegőre van szükség, sok napsütésre és egy kis étcsokoládéra vagy egy pohár finom kakaóra! :-) Ezek mind segítenek abban, hogy a szükséges nyomelemeket bevigye a szervezetébe, de egyúttal kedvjavító hatásúak, ellazítanak és erősítik az immunrendszert is. A magnézium és a cink megtalálható a MIVINAT SILICA kapszulákban. Ami az említett ásványi anyagokon felül zsurló kivonatot is tartalmaz. Ezzel pedig el is érkeztünk a gyógynövények világába.


Gyógynövények, avagy minden bajok ellenszerei


A gyógynövények erős immunstimulánsok, amelyek a megfelelő táplálkozással együtt igazán hatásosak. Közülük például a fekete bodzát kell kiemelnünk. Itt is érvényes a mondás: „Fűben-fában orvosság” :-) A fekete bodza még ha nem is gátolja meg teljesen a vírusok bejutását a szervezetbe, több tanulmány utal arra, hogy jelentősen lecsökkenti a gyógyulás idejét és egyúttal a tünetek súlyosságát is.  Bodza általi immunerősítést nyújt például a SAMBUKI szirup.


Távoli gyógynövények


A Naturhouse kínálatában, távoli gyógynövényekre épített étrendkiegészítőket is találunk, az INMUNAT fiolák az immunerősítő shitake gomba kivonatát tartalmazzák.


A bélflóra alapvető fontosságú


Biztosan hallott már a probiotikus baktériumok erejéről. Valóban, a fermentált élelmiszerek fogyasztása, mint amilyen a pasztörizálatlan savanyú káposzta, a kimchi, de a minőségi joghurtok vagy kefirek is, nagyon fontos részét képezik az immunrendszer erősítésének. Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk az emésztőrendszer megfelelő működésének fontosságát, amely a szervezetünk mikroflórájának központja, és ahonnan az immunrendszerünk védelmének nagy része származik. A rostok és rostot tartalmazó termékek nem elégséges fogyasztása esetén a mikroflóránk nem lesz megfelelő, tehát saját magunk érdekében fontos olyan termékeket fogyasztani, amelyek rostokban gazdagok. A FIBROKI termékek, mint a rostot tartalmazó kekszek, toast kenyerek, granulátum, mind a Naturhouse állandó és közkedvelt kínálatának részét képezik.


 


Štěpánka Kutišová, Naturhouse táplálkozási tanácsadó