MIT TEHETÜNK LÁBDAGADÁS ÉS VIZESEDÉS ELLEN?

MIT TEHETÜNK LÁBDAGADÁS ÉS VIZESEDÉS ELLEN?

Mit tehetünk ellene? Néhány életmódbeli és étkezési változtatás gyors eredményhez vezethet. Csökkenteni kell a sófogyasztást, az alkohol, illetve a cukros, magas szénhidrát tartalmú ételek bevitelét is kordában kell tartani. Meg kell emelni a napi folyadék bevitelt, aztis lehetőleg sima víz formájában. Ezzel máris sokat tettünk a probléma megoldása érdekében. A vízhajtó ételek fogyasztása is sokat segíthet, ezeknek köszönhetően ugyanis fokozódik a kiválasztás, a pangó folyadék is távozik a szervezetből.
Aki ülő életmódot folytat, az szinte biztosan megtapasztalja a lábdagadás kellemetlen tüneteit, a mozgás hiánya, az erekre nehezedő nyomás miatt a nyirokkeringés lelassul, a víz felgyülemlik. A rendszeres mozgáson túl, van pár trükk, amit érdemes kipróbálni. 
-A láb ne a padlón legyen, hanem egy kis lábtartón, így nem nyomjuk el annyira az ereket
-Ne üljünk egy helyben 30-40 percnél többet, mozgassuk át a lábainkat gyakran, otthon pedig polcoljuk fel. 

Ezek a tippek segíthetnek, de a lábat erősítő vagy tehermentesítő mozgás nélkül, csak látszatmegoldást jelentenek. 
Jó opció lehet a futás, ami a láb vérkeringésére is erősen hat, vagy az úszás, hiszen a vízben nem nehezedik a lábunkra az egész testsúlyunk. Nagyon jó, ha valaki biciklivel jár dolgozni, így munka előtt és után is átmozgatja lábait. Bármilyen mozgásról legyen szó, az érfalak is erősödni fognak.
Néhány gyógynövény is igen jó szolgálatot tehet a probléma megoldásában. Különösen erős vízhajtó a hibiszkusz,a bodza, a menta, a citromfű, a rozmaring.Teaként is jó fogyasztva, ahogyan a sima zöld tea is, a petrezselymet pedig ne spóroljuk le az ételekről, de zöld turmixba is tehetjük, hiszen szintén erős vízhajtó.
A belsőleg ható praktikák mellett érdemes néha hideg vizet ereszteni a lábra, dörzsikesztyűvel serkenteni a nyirokkeringést, vagy kipróbálni a nyirokmasszázst.
Ha a fentieket alkalmazva, különös tekintettel a mozgásra, két-három hét után sem javul a helyzet, akkor viszont orvoshoz kell fordulni, mert szív- és érrendszeri betegség, veseelégtelenség is állhat a háttérben. Ha viszont betartjuk a fentieket, nem csak a lábdagadástól szabadulhatunk meg, fogyni is fogunk és a narancsbőrös tünetek is csökkenhetnek.