Az egészséges táplálkozás

Věra Burešová

Táplálkozási főtanácsadó

Aki próbált már lefogyni vagy érdeklődött az egészséges táplálkozás iránt, az már biztosan találkozott a kalória szóval. A kalória az energia mértékegysége.

Túlnyomórészt csak az élelmiszerek energiatartalmának meghatározásakor találkozunk vele.  Mivel azonban egy kalória nagyon kis mennyiségű energiát képvisel, az 1000-szeresét, a kilokalóriát használjuk.

A megfelelő táplálkozás lényege mindenek előtt, hogy többféle élelmiszert fogyasszunk a megfelelő mennyiségben és arányban, mert csak a változatos és egészséges étkezés biztosítja a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat és energiát.

Mivel minden ember különleges, mindegyikünk testének másra és másra van szüksége. Másképpen, ami az én testemnek jót tesz, más számára talán nem lesz a legjobb. 

 • Sport, munka, pihenés... röviden szólva, minden tevékenység során kalóriákat éget a testünk. Azt, hogy az általunk választott élelmiszer kilokalóriában vagy kilojoule-ban mérve mennyi energiát ad, az energiatartalomhatározza meg. Ha ugyanannyi energiát veszünk fel és adunk le, a súlyunk változatlan marad - nem fogyunk és nem hízunk.  De egy egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy ha néhány kilótól megszabadulnánk, akkora napi kalóriabevitelünknek kevesebbnek kell lennie a leadott kalóriák mennyiségénél.


 • Fogyás során figyelnünk kell arra, hogy mit eszünk és mindenek előtt arra, hogy hány kalória van ezekben az élelmiszerekben. Ezután már csak olyan tevékenységeket kell a napi örömforrásaink és kötelességeink közé iktatnunk, amelyekkel több kalóriát égetünk el, mint amennyit bevittünk. Ebben az esetben a testünk a zsírraktárakhoz nyúl, hogy pótolja a hiányzó kalóriákat.

  Minden embernek más a kalóriaszükséglete. Különösen a nemtől, kortól, testsúlytól és a kifejtett fizikai tevékenységtől függ.  A napi kalóriabevitel nőknél átlagosan 2000-2500, férfiaknál 2500-4000 kalória naponta.

  Az egészséges táplálkozást nem csak a megfelelő étkezés, hanem a megfelelő folyadékok bevitele is jelenti.

 • Léteznek azonban ún. „üres“ kalóriák is . Így nevezzük azokat az élelmiszereket és folyadékokat, amelyek magas energiaértékkel rendelkeznek, de nincsenek semmilyen hasznos hatással az egészségre.

  Közéjük tartoznak különösen az édességek, az alkohol, a burgonyaszirmok (chipsek) és a szénsavas üdítőitalok.

 • Kalóriakalkulátor - a kalóriaszámlálás egyszerű számításokon alapul - 1 kJ = 239 kalória, 1 cal ≈ 4,185 J. Aztán pl. 1 gramm zsír = 9 kcal (38 kJ), 1 gramm fehérje = 4 kcal (17 kJ), 1 gramm szénhidrát = 4 kcal, 1 gramm alkohol = 7 kcal

 • Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint a diétás étrend mindenekelőtt többféle, megfelelő arányban használt élelmiszerből áll, mert csak a változatos és egészséges táplálkozás biztosítja a szervezetünk számára az összes szükséges tápanyagot, és ugyanakkor fogyási hatást, azaz súlyvesztést is előidéz.

  Az étrendben a táplálkozás egyes elemeinek (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) kiegyensúlyozott és egészséges arányát a tanácsadója egy bioelekrtomos impendancia-mérés alapján állapítja meg és szabja az ön szükségleteire.

   

   

1
üzév
a teljes országban
A legközelebbi üzlet keresése

Üzletek megjelenítése a térképen