Hogyan fogyjak le gyorsan?

Mgr. Soňa Lovichová

Vezető táplálkozási tanácsadó

Ezt a kérdést életünk során már legalább egyszer mindnyájan feltettük magunknak. Az ember általában egy tetszőleges, de többnyire értelmetlen és drasztikus diétát kezd el követni, ami hatás nélkül marad.  Ha peddig mégis sikerülne megszabadulnia egy-két felesleges kilótól, nemsokára úgyis mindet visszaszedi, sokszor még akár többet is, mint amennyit korábban leadott.

Aki már próbált fogyni, valószínűleg sokféle diétatípust megismert már, még a jó öregéhezést is: a kilók ilyenkor egészen gyorsan leolvadnak, de erről tudnia kell, hogy ilyenkor főleg izomszövetet, ásványi anyagokat és vizet veszít, és éppen a zsírszövet marad önön a legtovább.  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amint felhagy az éhségsztrájkkal, a kilók gyorsan visszatérnek és az elvesztett izomszövet helyett a zsírszövetét fogja növeszteni.

A legfontosabb tények, kérdések és válaszok:

 • Mostanában sokat beszélnek és írnak a fogyásról, de a környezetünkben mégis egyre több elhízott embert látunk.  Ráadásul a csehek rendszeresen az elhízottsági listák élére kerülnek - nem csak Európában, hanem még világszinten is.

  Az elhízás okozta betegségekben többen halnak meg, mint például a dohányzás okozta betegségekben.  És van itt valami más is: a tudósok ugyanis bebizonyították, hogy az elhízás átlagosan 12-15 évvel rövidíti meg az életet.
  Csehországban a felnőtt népesség 34%-át érinti a túlsúlyosság és 21%-át az elhízás.  Ezt az Általános Egészségbiztosító kutatása állapította meg, amelyet a STEM/MARK ügynökség  2010 végén végzett az Élj egészségesen kampány során.   A csehek elhízottsága egyre nagyobb problémát jelent.  A közepes vagy súlyos elhízottsággal ugyanis súlyos egészségügyi kockázatok járnak.  Számolja csak ki, hogy mennyit kellene költenie a cukorbetegsége, magas vérnyomása, ischaemiás szívbetegsége vagy veseelégtelensége kezelésére.  Az elhízás olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint a:

  • magas vérnyomás
  • köszvény,
  • termékenységi problémák,
  • ízületi betegségek,
  • hátfájás stb.  

  Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az alultápláltság is egészségtelen állapot, épp úgy, mint a túlsúly, és súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például a csontritkulást vagy termékenységi problémákat.

   

 • Aki már próbált fogyni, valószínűleg sokféle diétatípust kipróbált már, még a jó öregéhezést is – a kilók ekkor egészen gyorsan leolvadnak, de erről tudnia kell, hogy főleg izomszövetet, ásványi anyagokat és vizet veszít. Éppen a zsírszövet marad Önön a legtovább. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amint felhagy az éhségsztrájkkal, a kilók gyorsan visszatérnek és az elvesztett izomszövet helyett zsírszövetet fog növeszteni.

 • A derékkörfogat az elhízás egyik mutatója lehet.  Felismerhetők belőle az elhízással összefüggő anyagcsere-, illetve szív- és érrendszeri problémák.  Férfiaknál a 94 centiméternél nagyobb derékkörfogat jelent kockázatot, a 102 centiméteresnél nagyobb derékkörfogat pedig már magas egészségügyi kockázatot jelent.  Nőknél ez 80 centiméter felett érvényes, és a 88 centiméter már magas egészségügyi kockázatot jelent.  Emellett a teste állapotát a BMI (Body Mass Index – testtömegindex) alapján is felmérheti a testtömegkalkulátor segítségével.

 • Mi lenne, ha az ilyen kérdések helyett:  Hogyan fogyjak gyorsan? Hogyan fogyjak 5 kilót?  Hogyan fogyjak 10 kilót...? inkább ezt kérdezné: hogyan fogyjak jól és tartósan?  Ne keresse tovább az újabb forradalmi és csodadiétákat vagy eszközöket, inkább változtasson az egész életmódján.  Nem létezik olyan univerzális varázsszer, amely segíthetne gyorsan és tartósan lefogyni.  Minden ember egyedi személyiség, ezért mindenkinek másra, az éppen neki megfelelőre van szüksége.  Az egyetlen irányelv, hogy az egészséges fogyás az a fogyás, amely nincs semmilyen negatív hatással a testünkre.  Ebben segítenek Önnek dietetikusainka NATURHOUSE üzletekben.

1
üzév
a teljes országban
A legközelebbi üzlet keresése

Üzletek megjelenítése a térképen