Diétás ebédek és vacsorák

Csicseriborsófasírt (falafel)

Csicseriborsófasírt (falafel)

  • 400 g csicseriborsókonzerv (leve nélkül)
  • vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tojás
  • 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
  • egy marék petrezselyemzöld, felaprítva
  • 1 kk. őrölt római kömény
  • 1 kk. őrölt koriander
  • 1/2 kk. őrölt chili
  • 2 ek. olaj
  • bors

Elkészítés:

A csicseriborsó levét leöntjük, hagyjuk megszáradni, majd összetörjük.  Hozzákeverjük a felvágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát, a tojást, a lisztet, a felaprított petrezselymet és a fűszereket.  Köménnyel és sóval ízesítjük.  A masszát hűtőszekrényben pihentetjük, majd kézzel fasírtokat formázunk belőle.  Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd mindkét oldalán 3-3 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz.  Pitával és fejes salátával tálaljuk.

Tápérték egy adagban: 189 kcal

  • Fehérje: 10 %
  • Szénhidrát: 84 %
  • Zsír: 6 %

 

Recept letöltése
Máj hagymán sütve (borjú-, csirke-, marha-)

Máj hagymán sütve (borjú-, csirke-, marha-)

  • 500 g csirkemáj
  • 250 g felszeletelt csiperkegomba
  • 1/2 kg vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1/2 kk. borsikafű
  • 2 paradicsompüré
  • 1/2 csomag fagyasztott leveszöldség

Elkészítés:

Egy tepsiben összekeverünk 2-3 ek. olajat és a felaprított hagymát a többi hozzávalóval, majd hozzáadunk 300 ml vizet. Jól elkeverjük, és 250 fokon 30 percig sütjük.

Recept letöltése
Töltött paradicsom

Töltött paradicsom

  • 12 paradicsom
  • egy csésze rizs
  • 2 vöröshagyma, petrezselyem
  • bors
  • 2-3 ek. napraforgó- vagy olívaolaj

Elkészítés:

A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk.  A kikapart belsejüket félretesszük, mivel még fel fogjuk használni.  Egy tepsit kiolajozunk és beletesszük az előkészített paradicsomokat, majd félretesszük a tepsit.  Egy serpenyőben vagy lábosban 2 ek. olajon kissé megpirítjuk a felaprított hagymát.  Hozzáöntünk 100-150 ml vizet és a paradicsomok apróra darabolt belsejét.  Addig főzzük kis lángon, amíg a folyadék el nem párolog, majd hozzáadjuk a nyers rizst és 250 ml vizet.  Hozzáadjuk a fűszereket és főzelékszerű masszává főzzük.  A rizsnek nem szabad teljesen átfőnie.  Ezzel a masszával megtöltjük a paradicsomokat, majd visszatesszük rájuk a tetejeiket.  A tepsit kb. a paradicsomok magasságának feléig felöntjük vízzel, és fél órára 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A paradicsomok tetejének nem szabad megpirulnia.

Recept letöltése
Lencsefőzelék

Lencsefőzelék

  • 2 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek. borsikafű
  • ½ ek. guzum (mentaillatú fűszer)
  • bors
  • 150 g paradicsompüré
  • napraforgó- vagy olívaolaj
  • lencse

Elkészítés:

A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, 250 g lencsét és a fűszereket.  1 liter vizet adunk hozzá és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Recept letöltése
Teljes kiőrlésű spagetti spárgával

Teljes kiőrlésű spagetti spárgával

  • 400 g teljes kiőrlésű spagetti
  • 8 spárga
  • 1 chilipaprika
  • 10 bazsalikomlevél
  • 8 koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A spagettit forró, sós vízben a csomagoláson feltüntetettek szerint megfőzzük. Közben enyhén megpirítjuk a felaprított fokhagymát és a chilipaprikát. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a felszeletelt koktélparadicsomot és rövid ideig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel. A megfőtt tésztát összekeverjük a mártással, és hozzáadjuk a megpárolt, felszeletelt spárgát. Végül fűszerezzük.

Recept letöltése
Garnélanyárs naranccsal

Garnélanyárs naranccsal

  • 16 nagyobb, nem tisztított garnéla
  • 1 nagyobb narancs
  • 1 póréhagyma
  • 1 ek. petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 ek. borecet
  • 3 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A narancs egyik felét kisebb darabokra vágjuk, a másik felét egy tányérba facsarjuk. A narancslevet jól elkeverjük a felaprított vöröshagymával, a petrezselyemmel, az olajjal és az ecettel. A megmosott garnélákat a marinádba helyezzük, és körülbelül 1 óráig hűtjük hűvös helyen. A marinált garnélákat a narancsdarabokkal felváltva nyársra szúrjuk és kb. 3 percig grillezzük mindkét oldalukat egy grillserpenyőben.

Recept letöltése
Halnyársak

Halnyársak

  • 4 steak tengeri halból
  • 2 lime
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 ek. friss, aprított kapor
  • 1 narancssárga paprika
  • bors

Elkészítés:

A halat nagyobb kockákra vágjuk és tálba tesszük.  Egy lime levéből, az olívaolajból és az aprított kaporból marinádot készítünk.  Belekeverjük a halkockákat és 30 percre félretesszük.  A megtisztított paprikát a hallal azonos méretű darabokra vágjuk, a másik lime-ot pedig vékony szeletekre.  A marinált halat, a lime-ot és a paprikát váltakozva nyársakra szúrjuk.  220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Recept letöltése
Ananásszal sült csirke

Ananásszal sült csirke

  • 1 csirke
  • 2/3 csésze víz
  • 500 g ananász
  • 2 kk. grillfűszerkeverék
  • 2 kk. Himalája só
  • egy csipet szerecsendió

Elkészítés:

A csirkét jól megmossuk, fűszerezzük, egy jénaiba tesszük, vizet öntünk alá.  200 fokra előmelegített sütőben, fedővel letakarva sütjük.  A csirkét sütés közben többször meglocsoljuk.  Körülbelül egy óra után a tálról levesszük a fedőt, felfordítva falapra helyezzük és beletesszük az ananászt és készre sütjük ( 30-45 perc). 

Recept letöltése