Diétás ebédek és vacsorák
Csicseriborsófasírt (falafel)
- 400 g csicseriborsókonzerv (leve nélkül)
- vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- tojás
- 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
- egy marék petrezselyemzöld, felaprítva
- 1 kk. őrölt római kömény
- 1 kk. őrölt koriander
- 1/2 kk. őrölt chili
- 2 ek. olaj
- só
- bors
Elkészítés:
A csicseriborsó levét leöntjük, hagyjuk megszáradni, majd összetörjük. Hozzákeverjük a felvágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát, a tojást, a lisztet, a felaprított petrezselymet és a fűszereket. Köménnyel és sóval ízesítjük. A masszát hűtőszekrényben pihentetjük, majd kézzel fasírtokat formázunk belőle. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd mindkét oldalán 3-3 percig sütjük, amíg aranyszínű nem lesz. Pitával és fejes salátával tálaljuk.
Tápérték egy adagban: 189 kcal
- Fehérje: 10 %
- Szénhidrát: 84 %
- Zsír: 6 %
Recept letöltése
Máj hagymán sütve (borjú-, csirke-, marha-)
- 500 g csirkemáj
- 250 g felszeletelt csiperkegomba
- 1/2 kg vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1/2 kk. borsikafű
- 2 paradicsompüré
- 1/2 csomag fagyasztott leveszöldség
Elkészítés:
Egy tepsiben összekeverünk 2-3 ek. olajat és a felaprított hagymát a többi hozzávalóval, majd hozzáadunk 300 ml vizet. Jól elkeverjük, és 250 fokon 30 percig sütjük.
Recept letöltéseTöltött paradicsom
- 12 paradicsom
- egy csésze rizs
- 2 vöröshagyma, petrezselyem
- só
- bors
- 2-3 ek. napraforgó- vagy olívaolaj
Elkészítés:
A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsejüket félretesszük, mivel még fel fogjuk használni. Egy tepsit kiolajozunk és beletesszük az előkészített paradicsomokat, majd félretesszük a tepsit. Egy serpenyőben vagy lábosban 2 ek. olajon kissé megpirítjuk a felaprított hagymát. Hozzáöntünk 100-150 ml vizet és a paradicsomok apróra darabolt belsejét. Addig főzzük kis lángon, amíg a folyadék el nem párolog, majd hozzáadjuk a nyers rizst és 250 ml vizet. Hozzáadjuk a fűszereket és főzelékszerű masszává főzzük. A rizsnek nem szabad teljesen átfőnie. Ezzel a masszával megtöltjük a paradicsomokat, majd visszatesszük rájuk a tetejeiket. A tepsit kb. a paradicsomok magasságának feléig felöntjük vízzel, és fél órára 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A paradicsomok tetejének nem szabad megpirulnia.
Recept letöltéseLencsefőzelék
- 2 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek. borsikafű
- ½ ek. guzum (mentaillatú fűszer)
- bors
- só
- 150 g paradicsompüré
- napraforgó- vagy olívaolaj
- lencse
Elkészítés:
A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, 250 g lencsét és a fűszereket. 1 liter vizet adunk hozzá és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Recept letöltéseTeljes kiőrlésű spagetti spárgával
- 400 g teljes kiőrlésű spagetti
- 8 spárga
- 1 chilipaprika
- 10 bazsalikomlevél
- 8 koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A spagettit forró, sós vízben a csomagoláson feltüntetettek szerint megfőzzük. Közben enyhén megpirítjuk a felaprított fokhagymát és a chilipaprikát. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a felszeletelt koktélparadicsomot és rövid ideig pirítjuk. Ezután felöntjük vízzel. A megfőtt tésztát összekeverjük a mártással, és hozzáadjuk a megpárolt, felszeletelt spárgát. Végül fűszerezzük.
Recept letöltéseGarnélanyárs naranccsal
- 16 nagyobb, nem tisztított garnéla
- 1 nagyobb narancs
- 1 póréhagyma
- 1 ek. petrezselyemzöld apróra vágva
- 1 ek. borecet
- 3 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A narancs egyik felét kisebb darabokra vágjuk, a másik felét egy tányérba facsarjuk. A narancslevet jól elkeverjük a felaprított vöröshagymával, a petrezselyemmel, az olajjal és az ecettel. A megmosott garnélákat a marinádba helyezzük, és körülbelül 1 óráig hűtjük hűvös helyen. A marinált garnélákat a narancsdarabokkal felváltva nyársra szúrjuk és kb. 3 percig grillezzük mindkét oldalukat egy grillserpenyőben.
Recept letöltéseHalnyársak
- 4 steak tengeri halból
- 2 lime
- 1 ek. olívaolaj
- 3 ek. friss, aprított kapor
- 1 narancssárga paprika
- só
- bors
Elkészítés:
A halat nagyobb kockákra vágjuk és tálba tesszük. Egy lime levéből, az olívaolajból és az aprított kaporból marinádot készítünk. Belekeverjük a halkockákat és 30 percre félretesszük. A megtisztított paprikát a hallal azonos méretű darabokra vágjuk, a másik lime-ot pedig vékony szeletekre. A marinált halat, a lime-ot és a paprikát váltakozva nyársakra szúrjuk. 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Recept letöltéseAnanásszal sült csirke
- 1 csirke
- 2/3 csésze víz
- 500 g ananász
- 2 kk. grillfűszerkeverék
- 2 kk. Himalája só
- egy csipet szerecsendió
Elkészítés:
A csirkét jól megmossuk, fűszerezzük, egy jénaiba tesszük, vizet öntünk alá. 200 fokra előmelegített sütőben, fedővel letakarva sütjük. A csirkét sütés közben többször meglocsoljuk. Körülbelül egy óra után a tálról levesszük a fedőt, felfordítva falapra helyezzük és beletesszük az ananászt és készre sütjük ( 30-45 perc).
Recept letöltése