Diétás saláták

Meleg saláta grillezett zöldséggel és rukkolával

Meleg saláta grillezett zöldséggel és rukkolával

  • 50 g rukkola
  • 100 g cukkini
  • 100 g paprika
  • olívaolaj
  • balzsamecet

Elkészítés:

A megmosott rukkolát tálba tesszük.  A felkarikázott cukkinit és a darabokra vágott paprikát serpenyőben, kevés olajon meggrillezzük.  A grillezett cukkinit megsózzuk.  (A saláta még laktatóbb, ha grillezett csiperkegombát is adunk hozzá.)  A már kissé kihűlt zöldséget elkeverjük a rukkolával.  Balzsamecettel ízesítjük.  Köretként is tálalhatjuk.

Tápérték egy adagban: 101 kcal

  • Fehérje: 50 %
  • Szénhidrát: 33 %
  • Zsír: 17 %

 

Recept letöltése
Saláta mangóval

Saláta mangóval

  • 750 g pulykahús
  • 500 g kínai kel vagy jégsaláta
  • mangó
  • alma
  • egy pohár natúr joghurt max. 3% zsírtartalommal
  • citrom
  • reszelt friss gyömbér
  • olaj

Elkészítés:

A pulykahúst felcsíkozzuk és elkeverjük a joghurtból, gyömbérből, citromból és olajból készült marináddal. Olajon megpirítjuk. Közben felaprítjuk a kínai kelt vagy jégsalátát, a mangót és az almát. A gyümölcsöket megcsepegtetjük citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Ezután egy tálban mindent összekeverünk.

Tápérték egy adagban: 305 kcal

  • Fehérje: 69 %
  • Szénhidrát: 25 %
  • Zsír: 6 %

 

Recept letöltése
Kölessaláta joghurtos öntettel

Kölessaláta joghurtos öntettel

  • 200 g főtt köles
  • 2 kaliforniai paprika
  • kisebb, friss uborka
  • vöröshagyma
  • 3 paradicsom
  • bors
  • Worchester-szósz
  • natúr joghurt
  • 1 kk. francia mustár
  • kevés sztívia
  • kevés citromlé
  • friss vagy szárított zöldfűszerek

Elkészítés:

A zöldségeket felszeleteljük, elkeverjük a főtt kölessel, Worchester-szósszal, sóval és néhány csepp olajjal ízesítjük. A joghurtot elkeverjük a mustárral, sztíviával, citromlével és a finomra vágott zöldfűszerekkel. Az öntetet a feltálalt salátára öntjük vagy előtte elkeverjük benne. A salátát friss zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.

Tápérték egy adagban: 255 kcal

  • Fehérje: 19 %
  • Szénhidrát: 68 %
  • Zsír: 13 %

 

Recept letöltése
Meleg, színes saláta koktélparadicsommal

Meleg, színes saláta koktélparadicsommal

  • 250 g piros koktélparadicsom
  • 250 g sárga koktélparadicsom
  • egy marék oregánó
  • olívaolaj

Elkészítés:

Egy sütőtálba helyezzük a megmosott paradicsomot, amit előtte olívaolajjal, sóval és oregánóval ízesítettünk.  20 percig sütjük és azonnal tálaljuk.

Recept letöltése
Zöldségsaláta sprágával

Zöldségsaláta sprágával

  • jégsaláta
  • rukkola
  • 8 koktélparadicsom
  • 4 spárga
  • 4 retek
  • 1 vöröshagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 dl fehérborecet
  • bors

Elkészítés:

A spárgát meghámozzuk, forró vízben puhára főzzük. Egy mélytányérba vagy salátástálkába salátát és rukkolát tépkedünk, hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomot, a félkörökre vágott hagymát, a felkarikázott spárgát és a retket, majd leöntjük az elkészített öntettel.  Az öntetet a fehérborecetből és az olívaolajból keverjük. A saláta akkor a legfinomabb, ha már jól lehűtöttük.

Recept letöltése
Cékla tormával

Cékla tormával

  • 400 g cékla
  • 200 g alma
  • 50 g torma
  • joghurtos öntet

Elkészítés:

A nyers céklát meghámozzuk és finom csíkokra reszeljük.  A tormát is finomra reszeljük.  A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük a joghurtos öntetet és jól elkeverjük vele.  A salátát hűtve, húsok mellé tálaljuk.

Recept letöltése
Zellersaláta dióval

Zellersaláta dióval

  • 800 g zeller
  • 200 g répa
  • 200 g alma
  • 200 g dióbél
  • 250 ml natúr joghurt
  • olívaolaj
  • citromlé
  • édesítőszer és só

Elkészítés:

A zellert és a répát vékony csíkokra vágjuk, megpároljuk, hagyjuk róla lecsepegni a vizet, meglocsoljuk citromlével.  A meghámozott almát felcsíkozzuk, a diót durvára vágjuk.  Egy tálban összekeverjük a zellert, a répát, az almát, hozzáadjuk a  joghurtot, sóval és édesítővel ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal.  Végül hozzákeverjük a durvára vágott diót.  Lehűtjük és köretként tálaljuk.

Recept letöltése