Diétás saláták
Meleg saláta grillezett zöldséggel és rukkolával
- 50 g rukkola
- 100 g cukkini
- 100 g paprika
- olívaolaj
- só
- balzsamecet
Elkészítés:
A megmosott rukkolát tálba tesszük. A felkarikázott cukkinit és a darabokra vágott paprikát serpenyőben, kevés olajon meggrillezzük. A grillezett cukkinit megsózzuk. (A saláta még laktatóbb, ha grillezett csiperkegombát is adunk hozzá.) A már kissé kihűlt zöldséget elkeverjük a rukkolával. Balzsamecettel ízesítjük. Köretként is tálalhatjuk.
Tápérték egy adagban: 101 kcal
- Fehérje: 50 %
- Szénhidrát: 33 %
- Zsír: 17 %
Recept letöltése
Saláta mangóval
- 750 g pulykahús
- 500 g kínai kel vagy jégsaláta
- mangó
- alma
- egy pohár natúr joghurt max. 3% zsírtartalommal
- citrom
- reszelt friss gyömbér
- só
- olaj
Elkészítés:
A pulykahúst felcsíkozzuk és elkeverjük a joghurtból, gyömbérből, citromból és olajból készült marináddal. Olajon megpirítjuk. Közben felaprítjuk a kínai kelt vagy jégsalátát, a mangót és az almát. A gyümölcsöket megcsepegtetjük citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Ezután egy tálban mindent összekeverünk.
Tápérték egy adagban: 305 kcal
- Fehérje: 69 %
- Szénhidrát: 25 %
- Zsír: 6 %
Recept letöltése
Kölessaláta joghurtos öntettel
- 200 g főtt köles
- 2 kaliforniai paprika
- kisebb, friss uborka
- vöröshagyma
- 3 paradicsom
- bors
- só
- Worchester-szósz
- natúr joghurt
- 1 kk. francia mustár
- kevés sztívia
- kevés citromlé
- friss vagy szárított zöldfűszerek
Elkészítés:
A zöldségeket felszeleteljük, elkeverjük a főtt kölessel, Worchester-szósszal, sóval és néhány csepp olajjal ízesítjük. A joghurtot elkeverjük a mustárral, sztíviával, citromlével és a finomra vágott zöldfűszerekkel. Az öntetet a feltálalt salátára öntjük vagy előtte elkeverjük benne. A salátát friss zöldfűszerekkel díszítve tálaljuk.
Tápérték egy adagban: 255 kcal
- Fehérje: 19 %
- Szénhidrát: 68 %
- Zsír: 13 %
Recept letöltése
Meleg, színes saláta koktélparadicsommal
- 250 g piros koktélparadicsom
- 250 g sárga koktélparadicsom
- egy marék oregánó
- só
- olívaolaj
Elkészítés:
Egy sütőtálba helyezzük a megmosott paradicsomot, amit előtte olívaolajjal, sóval és oregánóval ízesítettünk. 20 percig sütjük és azonnal tálaljuk.
Recept letöltéseZöldségsaláta sprágával
- jégsaláta
- rukkola
- 8 koktélparadicsom
- 4 spárga
- 4 retek
- 1 vöröshagyma
- 2 dl olívaolaj
- 1 dl fehérborecet
- só
- bors
Elkészítés:
A spárgát meghámozzuk, forró vízben puhára főzzük. Egy mélytányérba vagy salátástálkába salátát és rukkolát tépkedünk, hozzáadjuk a felnegyedelt paradicsomot, a félkörökre vágott hagymát, a felkarikázott spárgát és a retket, majd leöntjük az elkészített öntettel. Az öntetet a fehérborecetből és az olívaolajból keverjük. A saláta akkor a legfinomabb, ha már jól lehűtöttük.
Recept letöltéseCékla tormával
- 400 g cékla
- 200 g alma
- 50 g torma
- joghurtos öntet
Elkészítés:
A nyers céklát meghámozzuk és finom csíkokra reszeljük. A tormát is finomra reszeljük. A hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük a joghurtos öntetet és jól elkeverjük vele. A salátát hűtve, húsok mellé tálaljuk.
Recept letöltéseZellersaláta dióval
- 800 g zeller
- 200 g répa
- 200 g alma
- 200 g dióbél
- 250 ml natúr joghurt
- olívaolaj
- citromlé
- édesítőszer és só
Elkészítés:
A zellert és a répát vékony csíkokra vágjuk, megpároljuk, hagyjuk róla lecsepegni a vizet, meglocsoljuk citromlével. A meghámozott almát felcsíkozzuk, a diót durvára vágjuk. Egy tálban összekeverjük a zellert, a répát, az almát, hozzáadjuk a joghurtot, sóval és édesítővel ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal. Végül hozzákeverjük a durvára vágott diót. Lehűtjük és köretként tálaljuk.
Recept letöltése